Waarom coaching en yin yoga hand in hand gaan

In deze blog leg ik je uit waarom ik in mijn sessies graag werk met de combinatie van coachingsgesprekken en yin yoga. Als yin yoga therapeut breng ik de westerse psychologie en de oosterse (yin) yoga leer samen. Misschien lijken het twee totaal verschillende werelden, maar in mijn beleving gaan ze hand in hand.

In mijn werk als coach begeleid ik meiden en vrouwen volgens de principes van acceptance and commitment therapie (ACT). In ACT gaan we ervan uit dat verdriet, teleurstelling en pijn bij het leven horen. Het probleem is dat de meeste mensen niet handig omgaan met moeilijke ervaringen. De meeste mensen doen erg hun best om negatieve gevoelens zoveel mogelijk te vermijden. Maar het vermijden van lastige gevoelens werkt averechts. Juist door zoveel aandacht te besteden aan die negatieve gedachten en gevoelens, worden ze een steeds groter probleem in ons leven. Dat vechten kost ons een hele hoop energie en kracht. Waardoor er weinig energie overblijft om te besteden aan in de dingen die we echt belangrijk vinden. Aan de dingen die ons betekenis geven, en dat wat ons blij maakt. 

Met behulp van ACT kun je leren om jouw energie te steken in de dingen die voor jou van betekenis zijn. En als je gaat bewegen richting een betekenisvol leven, dan komt daar altijd ongemak bij kijken. Dat ongemak hoort erbij, en kun je niet veranderen. Maar je kunt wel leren om die ongemakkelijke gedachten en gevoelens te dragen. Simpelweg door ze de ruimte te geven, en te accepteren dat ongemak bij het leven hoort. Jij kunt jezelf steeds weer de vraag stellen of je bereid bent om het ongemak toe te laten, als je stappen zet richting een betekenisvol leven.

Coaching op basis van ACT, heeft veel raakvlakken met de oosterse yin yoga leer. In yin yoga blijven we langere tijd, een aantal minuten, in de houding. Dat kan erg fijn en ontspannen zijn. Maar het kan ook een intens (ongemakkelijk) gevoel geven in je lichaam. En juist dat fysieke ongemak dragen, is een grote mentale uitdaging. Vaak komen er op dat moment allerlei gedachten en emoties naar boven. Yin yoga is dus een oefening in ongemak leren dragen, en deze vaardigheid maakt je veerkrachtiger. Yin yoga is een les in bewustwording, en die neem je mee zodra je de mat afstapt. Want hoe we op de yogamat reageren, zo reageren we ook in het dagelijkse leven. En je zult merken dat jij met de beoefening van yin yoga, steeds makkelijker om kunt gaan met lastige gedachten en gevoelens. Ook zul jij merken dat jij steeds makkelijker stappen kunt zetten richting een betekenisvol leven.


Mijn naam is Lotte, en met mijn blogs over persoonlijke ontwikkeling hoop ik je te kunnen inspireren. Vanuit House of Joy begeleid ik vrouwen met coaching, ACT therapie en yin yoga. Wil je een keer meedoen met een gratis yin yogales? Of wil je een gratis kennismaking inplannen voor coaching? Bel, app of stuur een mailtje! Graag wil ik je verwelkomen met mijn meditatie voor zelfliefde. Want een liefdevolle verbinding met jezelf brengt zoveel levensvreugde. Je kunt de meditatie hier downloaden. Ik kijk ernaar uit om je te ontmoeten. Liefs, Lotte