Waarom coaching en yin yoga hand in hand gaan

In deze blog leg ik je uit waarom ik in mijn sessies graag werk met de combinatie van coachingsgesprekken en yin yoga. Als yin yoga therapeut breng ik de westerse psychologie en de oosterse (yin) yoga leer samen. Misschien lijken het twee totaal verschillende werelden, maar in mijn beleving gaan ze hand in hand.

In mijn werk als coach begeleid ik meiden en vrouwen volgens de principes van acceptance and commitment therapie (ACT). In ACT gaan we ervan uit dat verdriet, teleurstelling en pijn bij het leven horen. Het probleem is dat de meeste mensen niet handig omgaan met de moeilijke ervaringen, die bij het leven horen. De meeste mensen doen erg hun best om negatieve gevoelens zoveel mogelijk te vermijden. Maar het vermijden van lastige gevoelens werkt averechts. Juist door zoveel aandacht te besteden aan die negatieve gedachten en gevoelens, worden ze een steeds groter probleem in ons leven. Dat vechten kost ons een hele hoop energie en kracht. Waardoor er weinig energie overblijft om te besteden aan in de dingen die we echt belangrijk vinden. Aan de dingen die ons betekenis geven, en dat wat ons blij maakt. 

Met behulp van ACT kun je leren om jouw energie te steken in de dingen die voor jou van betekenis zijn. En als je gaat bewegen richting een betekenisvol leven, dan komt daar altijd ongemak bij kijken. Dat ongemak hoort erbij, en kun je niet veranderen. Maar je kunt wel leren om die ongemakkelijke gedachten en gevoelens te dragen. Simpelweg door ze de ruimte te geven, en te accepteren dat ongemak bij het leven hoort. En jij kunt jezelf steeds weer de vraag stellen of je bereid bent om het ongemak toe te laten, als je stappen zet richting een betekenisvol leven.

Coaching op basis van ACT, heeft veel raakvlakken met de oosterse yin yoga leer. Want yin yoga is een hele rustige en statische manier van bewegen, waarin je wat langer in de houdingen blijft. Dit kan misschien passief overkomen, maar niets is minder waar. Want de houdingen kunnen behoorlijk uitdagend zijn, zowel fysiek als mentaal. Doordat je lang in de houding blijft geeft het een intens gevoel. En misschien komen er allerlei ongemakkelijke sensaties, gedachten en emoties bij je op. Yin yoga is dus een oefening in ongemak leren dragen, en de bereidheid om ongemak toe te laten in je leven. En omdat je wat langer in de houding blijft, kun je goed waarnemen wat er gebeurt. In yin yoga leer je de ongemakkelijke gedachten, gevoelens en sensaties te observeren, en er met meer afstand naar kijken. Dit maakt je veerkrachtiger. Yin yoga is een les in bewustwording, en die neem je mee zodra je de mat afstapt. Want hoe we op de yogamat reageren op ongemak, zo reageren we ook in het dagelijkse leven. En je zult merken dat jij met de beoefening van yin yoga, steeds beter kunt kiezen waar jij je energie aan wilt besteden.


Mijn naam is Lotte, en met mijn blogs over persoonlijke ontwikkeling hoop ik je te kunnen inspireren. Vanuit House of Joy begeleid ik meiden en vrouwen. Benieuwt wat ik voor je kan betekenen? Kijk bij coaching en yin yoga voor alle informatie. Wil je meteen aan de slag? Doe mee aan een yin yogales & plan nu jouw gratis inspiratie-sessie. Ik kijk ernaar uit om je te ontmoeten!