Je lichaam omarmen

Je kan jezelf, je lichaam, vergelijken met een huis. Jij hebt je lichaam gekregen en het blijft je hele leven bij je. Jouw lichaam kan je het warme, veilige en liefdevolle gevoel van thuis zijn geven (waar je ook bent).  Maar veel vrouwen voelen zich helemaal niet thuis in hun lichaam. Zij voelen zich ontevreden over hun lijf en struggelen met een negatief lichaamsbeeld.

We zijn enorm gefocust op het uiterlijk van ons lichaam. Het verlangen om aan een bepaald ideaalbeeld te voldoen is heel sterk. En daar gaat dan ook heel veel energie naartoe. Maar heb je weleens stil gestaan bij de waarde van je lichaam? Heb je enig idee hoe wonderlijk je lijf eigenlijk is? Zonder dat jij er iets voor hoeft te doen, houdt je lichaam je in leven. Op dit moment zijn er allemaal complexe processen gaande in je lijf. Je longen ademen, je hart klopt en je darmen verteren eten. Dat jij kunt leven, heb je allemaal aan je lijf te danken.

Je lichaam zorg er dus voor dat je letterlijk kunt leven. Maar je lichaam zorgt er ook voor dat jij het leven kunt ervaren. Ons lichaam is ervoor gemaakt om het leven te ervaren en om van het leven te genieten. Heb je daar weleens bij stil gestaan? Met onze ogen kunnen we genieten van een prachtig uitzicht. Met onze oren luisteren we naar mooie muziek. Met onze neus kunnen we de geur van versgebakken appeltaart ruiken, die we met onze mond kunnen proeven. En met onze huid voelen we de warme zomerzon of het verfrissende water van de zee.

Jouw lichaam kan een bron van vreugde en genot zijn. Met jouw lichaam kun je dansen en genieten van een festival. Met jouw lijf kan je genieten van de intense smaak van chocolade. Met jou lijf kun je knuffelen, kussen en genieten van seks. De lijst is eindeloos. We kunnen ons lichaam zien als ons huis. Maar misschien moeten we ons lichaam gaan zien als een tempel, want eigenlijk is het ons meest dierbare bezit.

Wil jij nu ook leren om minder vast te zitten in die negatieve gedachten over je lichaam en wil jij je lijf leren omarmen? Het kan enorm helpen om je ervan bewust te zijn dat jouw lichaam er elke dag is om je te ondersteunen. Dat jij (dankzij je lijf) de dingen kunt doen die je blij maken en dat je hiervan kunt genieten. Waar ben jij je lichaam dankbaar voor? Schrijf alle dingen op die jouw lichaam voor je doet, en waar je dankbaar voor kunt zijn. Kun je deze week iets liefs doen voor je lijf? Gewoon, om haar even extra te bedanken!


Mijn naam is Lotte, en met mijn blogs over persoonlijke ontwikkeling hoop ik je te kunnen inspireren. Vanuit House of Joy begeleid ik vrouwen met coaching, ACT therapie en yin yoga. Wil je een keer meedoen met een gratis yin yogales? Of wil je een gratis kennismaking inplannen voor coaching? Bel, app of stuur een mailtje! Graag wil ik je verwelkomen met mijn meditatie voor zelfliefde. Want een liefdevolle verbinding met jezelf brengt zoveel levensvreugde. Je kunt de meditatie hier downloaden. Ik kijk ernaar uit om je te ontmoeten. Liefs, Lotte