Selfcare – Wat is het nu echt?

Op sociale media worden we overspoeld met de hashtag #selfcare. Ik ben er diep van overtuigd dat zelfzorg en zelfliefde de fundamenten zijn van een gelukkig leven. Toch roept het woord ‘selfcare’ bij mij gemengde gevoelens op. Op sociale media wordt de term selfcare veelvuldig gebruikt, maar naar mijn mening ontbreekt vaak de essentie ervan. In deze blog wil ik mijn visie op selfcare met je delen, en de ware betekenis ervan onthullen.

Wat is selfcare niet?

Als we spreken over selfcare dan krijg ik het gevoel dat het gemakkelijk zou moeten zijn. Een avondje in bad relaxen, om 05:00 uur opstaan voor je ochtendroutine of ontbijten met een groene smoothie. Maar is dat eigenlijk wel waar zelfzorg in de essentie overgaat?

Het is belangrijk om te beseffen dat zelfzorg niet kan worden gereduceerd tot oppervlakkige handelingen of vaste regels die voor iedereen gelden. Hoe kan iemand anders nou vertellen hoe jij goed voor jezelf moet zorgen? Zelfzorg is daarentegen persoonlijk, en voor iedereen anders. Zelfzorg is zelfs op ieder moment anders. Het gaat om het begrijpen en respecteren van je eigen behoeften op een dieper niveau.

De oplossing wordt het probleem

Op sociale media lijkt het alsof zelfzorg simpelweg draait om het afvinken van een checklist met tips, alsof je daarmee automatisch goed voor jezelf zorgt. Maar naar mijn mening is het precies andersom.

Het daadwerkelijk goed voor jezelf zorgen begint met het voelen en erkennen van je eigen behoeften. Het is van cruciaal belang om diep in jezelf te voelen en te begrijpen wat je werkelijk nodig hebt. En juist daar schuilt het probleem met die standaard selfcare lijstjes. Ze ontnemen je de kans om naar binnen te keren en te luisteren naar je innerlijke stem die aangeeft wat jij op dit moment nodig hebt.


Wat is zelfzorg nu echt?

Zelfzorg betekent letterlijk goed voor jezelf zorgen op alle gebieden van je leven, los van de oppervlakkige trends en voorgekauwde adviezen. Zelfzorg gaat niet om het uiterlijke, maar vooral om het innerlijke welzijn. Het is een holistisch proces dat betrekking heeft op zowel je fysieke, emotionele als mentale gezondheid. Het gaat bijvoorbeeld over het creëren van een gezonde balans tussen werk en ontspanning, het koesteren van verbindingen met familie en vrienden, en het waarborgen van een goede fysieke en mentale gezondheid.

Om ervoor te zorgen dat het goed met je gaat, is zelfonderzoek van essentieel belang. Het is belangrijk om jezelf beter te leren kennen en te begrijpen wat je werkelijk nodig hebt. Het is dus vereist dat je de tijd neemt om te onderzoeken wat jouw lichaam, geest en ziel nodig hebben om in balans te zijn. Het gaat erom dat je op een dieper niveau verbinding maakt met jezelf en leert luisteren naar je innerlijke wijsheid. Dit vraagt om introspectie en het stellen van vragen aan jezelf. Wat zijn je diepste wensen en verlangens? Welke aspecten van je leven brengen je vreugde en vervulling? Wat zijn de dingen die je energie geven? Het stellen van deze vragen kan verschillende vormen aannemen, zoals meditatie, schrijven of gewoonweg stille momenten van reflectie.

Het vervolgstadium van zelfzorg draait om het daadwerkelijk geven van wat je nodig hebt, zelfs als dat moeilijk en uitdagend is. Het betekent jezelf op de eerste plaats zetten en prioriteit geven aan je eigen welzijn. Hoewel dit niet altijd gemakkelijk is, is het van vitaal belang voor je eigen groei en welzijn. In mijn coachpraktijk help ik vrouwen om weer thuis te komen bij zichzelf. Ik zie zelfzorg vaak als de stevige fundering waarop we kunnen bouwen. Zelfzorg en zelfliefde zijn essentieel om een vervuld leven te leiden. Door zelfzorg te omarmen en jezelf op de eerste plek te zetten, kun je een solide basis leggen voor persoonlijke groei, welzijn en geluk.


´´Plant your own garden, and decorate your own soul
Instead of waiting for someone to bring you flowers´´ – Rupi Kaur 🌸


2021 | Lotte Boekhout


Welkom! Mijn naam is Lotte en ik hoop dat mijn blogs over persoonlijke ontwikkeling je inspireren. Vanuit House of Joy begeleid ik vrouwen met coaching, ACT-therapie en yin yoga. Ben je benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Ga zelfstandig aan de slag met mijn e-book en schrijf je in voor mijn yogalessen. En wist je al dat een kennismaking voor coaching altijd gratis en vrijblijvend is? Neem direct contact op via het contactformulier, ik kijk er naar uit om je te mogen ontmoeten – Lotte