Selfcare – Wat is het nu echt?

Op social media worden we platgegooid met de #selfcare. Ik ben er ten diepste van overtuigd dat zelfzorg en zelfliefde de basis vormen van een gelukkig leven. En toch zorgt het woord ´selfcare´ bij mij voor kriebels. Op social media wordt de term selfcare veel gebruikt. Maar in mijn beleving mist het meestal de essentie. In deze blog neem ik je mee in mijn visie op selfcare. Want wat betekend selfcare eigenlijk in essentie?

Wat is selfcare niet?

De berichten die ik op social media lees geven mij vaak het gevoel dat goed voor jezelf zorgen makkelijk is. Dat je lekker een avondje in bad kan relaxen of Bridget Jones mag kijken op de bank. Of dat je elke ochtend om 05:00 uur wakker zou moeten worden om te sporten en te ontbijten met een groene smoothie.

Maar is dat eigenlijk wel waar zelfzorg (selfcare) in de essentie overgaat? Hoe kan iemand anders nou vertellen hoe jij goed voor jezelf moet zorgen? Zelfzorg is daarentegen persoonlijk, en voor iedereen anders. Zelfzorg is zelfs op ieder moment anders.

De ene keer is ontspannen op de bank de beste vorm van zelfzorg. Op een andere moment is het zelfzorg om jezelf toch echt een schop onder de kont te geven en in actie te komen. Zowel chocolade eten als groene smoothies drinken kunnen een vorm van zelfzorg zijn.

De oplossing wordt het probleem

De berichten op social media suggeren dat je alleen een lijstje met tips hoeft afvinken, en dat jij daarmee goed voor jezelf zorgt. Maar in mijn beleving is het andersom.

Goed voor jezelf zorgen begint dus met voelen waar jij behoefte aan hebt. Echt voelen waar je behoefte aan hebt. En dat is nu precies het probleem met die selfcare lijstjes. De standaard lijstjes ontnemen jou de kans om naar binnen te keren en te voelen wat jij nodig hebt.

Wat is zelfzorg nu echt?

Zelfzorg betekend dus letterlijk goed voor jezelf zorgen. Goed voor jezelf zorgen op alle gebieden van je leven. Dat jij zorgt voor een goede balans tussen werken en ontspannen. Dat jij zorgt voor jezelf in verbinding met familie en vrienden. En dat je ook zorgt voor een goede fysieke en mentale gezondheid.

Zorgen dat het goed met je gaat, dat begint bij zelfonderzoek. Jezelf beter leren kennen. Waar heb je behoefte aan? Wat zijn je diepste wensen en verlangens? En wat is ervoor nodig zodat die vervult kunnen worden?

Vervolgens gaat het erom dat jij jezelf geeft wat je nodig hebt. Ook als dat lastig en ingewikkeld is. Want jezelf op de eerste plek zetten, dat is nooit makkelijk. Het is niet altijd leuk. Maar jezelf op de eerste plek zetten is wel de essentie van zelfzorg. In mijn coachpraktijk help ik vrouwen om weer thuis te komen bij zichzelf. En zelfzorg zie ik vaak als de fundering. Zelfzorg en zelfliefde zijn als een stevige fundering waar we op kunnen bouwen. Zelfzorg is de basis van het huis.

´´Plant your own garden, and decorate your own soul
Instead of waiting for someone to bring you flowers´´ – Rupi Kaur 🌸


2021 | Lotte Boekhout


Welkom! Mijn naam is Lotte en ik hoop dat mijn blogs over persoonlijke ontwikkeling je inspireren. Vanuit House of Joy begeleid ik vrouwen met coaching, ACT-therapie en yin yoga. Ben je benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Ga zelfstandig aan de slag met mijn e-book en schrijf je in voor mijn yogalessen. En wist je al dat een kennismaking voor coaching altijd gratis en vrijblijvend is? Neem direct contact op via het contactformulier, ik kijk er naar uit om je te mogen ontmoeten – Lotte