Hoe kan ik omgaan met lastige gevoelens en emoties?


Gevoelens en emoties zijn een constante metgezel gedurende de dag, ook al zijn we ons daar vaak niet van bewust. Hoewel we gemakkelijk positieve gevoelens kunnen accepteren, hebben we vaak moeite om lastige gevoelens toe te laten. We hebben de neiging te geloven dat nare gevoelens er niet zouden mogen zijn. In deze blog wil ik delen hoe je op een constructieve manier kunt omgaan met lastige gevoelens en emoties.


De metafoor van ongewenste gasten op een feestje

Lastige gevoelens zoals angst, somberheid, boosheid, schuld en schaamte hebben we liever niet. Dit is vergelijkbaar met het volgende scenario: je organiseert een feestje voor al je vrienden en familie, maar tot je verbazing verschijnt ook de zeurderige buurvrouw, die je niet had uitgenodigd. Je ergert je mateloos aan haar aanwezigheid en blijft de hele avond gefocust op haar. Je vraagt haar vriendelijk om weg te gaan, maar ze blijft. Door de aanwezigheid van de buurvrouw kun je zelf niet meer volop van het feestje genieten.

Vervelende emoties gedragen zich als ongewenste gasten die zonder uitnodiging op je feestje verschijnen. Kijk maar eens naar deze video voor een uitgebreide uitleg. Welke gevoelens ervaar je als ongewenste gasten? Welke emoties en fysieke ongemakken ervaar je als die vervelende zeurderige buurvrouw?


Ruimte maken voor lastige gevoelens

We hebben vaak de neiging om nare gevoelens te ontkennen. We vergeten echter dat deze gevoelens nu eenmaal bij het leven horen. Het negeren of proberen op te lossen van deze gevoelens heeft weinig zin en kan zelfs tot verergering leiden. Het enige wat je kunt doen, is ruimte geven aan je gevoelens en emoties.

Je goed voelen begint bij het vermogen om goed te kunnen voelen. Door ruimte te maken om te voelen, kom je in verbinding met jezelf. Het stelt je in staat om je meer thuis te voelen bij jezelf. Want het brengt je in contact met datgene wat pijnlijk en moeilijk voor je is. Maar het brengt je ook in contact met wat belangrijk voor je is. En dit opent de weg naar levensvreugde.

Oefenen met gevoelens toelaten

Je kunt gevoelens de ruimte geven op verschillende manieren. Een effectieve oefening om het toelaten van lastige gevoelens te bevorderen, deel ik hieronder met je.

Ga zitten of liggen op een rustige plek, zet een timer op 3 minuten. Zorg ervoor dat je comfortabel bent. Ga zo zitten of liggen dat je goed kunt opmerken wat er in je lichaam te voelen is. Als je goed zit dan richt je je aandacht op wat je nu in je lichaam voelt. Dat kunnen fysieke sensaties, emoties of andere gevoelens zijn. Je bent de enige die kan opmerken wat je voelt. Als je iets voelt dan merk je het op en dan benoem je het. Bijvoorbeeld, als je spanning voelt dan zeg je in jezelf ́. Ik merk op dat er spanning in mijn nek en schouders is ́. Of als je een emotie voelt dan zeg je in jezelf ́ ik voel irritatie ́. Blijf met je aandacht bij dat gevoel, tot er weer een nieuw gevoel opkomt. Na 3 minuten rond je de oefening af.

Welke gevoelens ervaar je als ongewenste gasten? En voor welke gevoelens zou je meer ruimte willen maken? Wat zou je hierin kunnen helpen?November 2022 | Lotte Boekhout


Welkom! Mijn naam is Lotte en ik hoop dat mijn blogs over persoonlijke ontwikkeling je inspireren. Vanuit House of Joy begeleid ik vrouwen met coaching, ACT-therapie en yin yoga. Ben je benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Ga zelfstandig aan de slag met mijn e-book en schrijf je in voor mijn yogalessen. En wist je al dat een kennismaking voor coaching altijd gratis en vrijblijvend is? Neem direct contact op via het contactformulier, ik kijk er naar uit om je te mogen ontmoeten – Lotte