Hoe kan ik mijn lichaam accepteren? – 3 tips die écht helpen

Je kunt jezelf en je lichaam vergelijken met een huis dat je voor altijd met je meedraagt. Je lichaam biedt je het warme, veilige en liefdevolle gevoel van thuiskomen, waar je ook bent. Echter, veel vrouwen voelen zich niet thuis in hun eigen lichaam. Ze ervaren ontevredenheid en worstelen met een negatief lichaamsbeeld. Als coach en therapeut help ik vrouwen om weer in verbinding te komen met zichzelf. Voor mij betekent dit uit je hoofd komen en je lichaam weer bewonen. Het accepteren van je lichaam vormt hierin een essentieel onderdeel. Daarom deel ik in deze blog drie tips die je kunnen helpen bij het accepteren van je lichaam.


Het perfecte plaatje

In onze westerse samenleving wordt een sterk overheersend beeld gecreëerd van hoe het ‘perfecte’ vrouwenlichaam eruit zou moeten zien. De constante stroom van beelden uit series, tijdschriften, social media, advertenties en reclames vertelt ons dagelijks dat we niet mooi genoeg zijn. Bovendien profiteert de dieetindustrie jaarlijks van miljoenen door producten te verkopen die beloven ons lichaam te ‘fixen’.

Het is begrijpelijk dat veel vrouwen een sterk verlangen voelen om aan dit perfecte plaatje te voldoen. Ze geloven vaak dat ze pas gelukkig en succesvol kunnen zijn als ze aan deze normen voldoen. Hierdoor besteden ze veel aandacht en energie aan manieren om aan dit ideaalbeeld te voldoen en om zich minder onzeker te voelen. Echter, dit leidt uiteindelijk tot het verlies van de verbinding met onszelf en ons lichaam. We investeren zoveel energie in het najagen van het perfecte plaatje dat we vergeten wat werkelijk belangrijk is en wat bijdraagt aan ons geluk. Het is belangrijk om kritisch te kijken naar de onrealistische verwachtingen die we onszelf opleggen. Het gaat om het omarmen van wie we werkelijk zijn, inclusief ons lichaam, en het cultiveren van een accepterende relatie met onszelf.

Waarin is je lichaam anders dan je zou willen? Wat moet je aan jezelf veranderen voordat je echt gelukkig kunt zijn? En op welke manier zit dat je geluk eigenlijk in de weg?

Tip 1 – Je lichaam accepteren door dankbaarheid te voelen voor je lijf

We zijn vaak gefocust op het uiterlijk van ons lichaam en besteden daar veel energie aan. Maar heb je wel eens stilgestaan bij de waarde van je lichaam? Heb je enig idee hoe wonderbaarlijk je lichaam eigenlijk is? Zonder dat je er iets voor hoeft te doen, houdt je lichaam je in leven. Op dit moment vinden er talloze complexe processen plaats in je lichaam. Je longen ademen, je hart klopt en je maag verteert voedsel. Je lichaam zorgt er letterlijk voor dat je kunt leven.

Daarnaast stelt je lichaam je in staat om het leven te ervaren. Het is bedoeld om te genieten en alle prachtige zintuiglijke ervaringen te beleven. Sta eens stil bij het feit dat je met je ogen kunt genieten van adembenemende uitzichten, met je oren naar mooie muziek kunt luisteren, met je neus de geur van versgebakken appeltaart kunt ruiken, met je mond kunt proeven van heerlijke smaken en met je huid de warmte van de zon en het verfrissende water van de zee kunt voelen. Je lichaam is een instrument waarmee je het leven kunt ervaren.

Tip 2 – Je lichaam accepteren door aanwezig te zijn in je lijf

Wanneer je te maken hebt met een negatief lichaamsbeeld, ben je vaak gevangen in je gedachten en onzekerheden. Het kan helpen om je aandacht te verplaatsen van denken naar voelen, van je hoofd naar je lichaam. Kom in beweging. Voel je lichaam.

Yoga kan je ook helpen om aanwezig te zijn in je lichaam. Vooral yin yoga is hierbij effectief. Het is een rustige vorm van yoga die gericht is op het verbinden met je lichaam. Door ontspannen houdingen leer je voelen wat er in je lichaam gebeurt. Je richt je op de fysieke sensaties in je lichaam en het ritme van je ademhaling. Op deze manier kom je in contact met je lichaam, luister je naar de signalen die het geeft en leer je het beter kennen.

Tip 3 – Je lichaam accepteren door goed te zorgen voor je lijf

Wanneer je je bewust wordt van de waarde van je lichaam, ontstaat vanzelf de behoefte om er goed voor te zorgen. Niet omdat je iets moet veranderen, maar omdat je jezelf het allerbeste gunt. Goed voor je lichaam zorgen begint met de vraag: waar heeft mijn lichaam behoefte aan? Wat verlangt mijn lichaam qua voeding? Hoe wil mijn lichaam bewegen? Wanneer heeft mijn lichaam rust nodig? Luister naar de behoeften van je lichaam en geef het wat het nodig heeft. Dit kan betekenen dat je gezonde voeding tot je neemt, regelmatig beweegt op een manier die je vreugde geeft en tijd neemt voor rust en ontspanning.


Kortom, bij het ontwikkelen van een positiever lichaamsbeeld is het helpend om je te focussen op je lichaam als instrument. Dat je lichaam ervoor zorgt dat je de dingen kunt doen die je blij maken en dat je ervan kunt genieten. Door dankbaarheid te voelen voor je lichaam, aanwezig te zijn in je lichaam en er goed voor te zorgen, kun je stap voor stap een liefdevolle accepterende relatie met je lichaam opbouwen.2021 | Lotte Boekhout


Welkom! Mijn naam is Lotte en ik hoop dat mijn blogs over persoonlijke ontwikkeling je inspireren. Vanuit House of Joy begeleid ik vrouwen met coaching, ACT-therapie en yin yoga. Ben je benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Ga zelfstandig aan de slag met mijn e-book en schrijf je in voor mijn yogalessen. En wist je al dat een kennismaking voor coaching altijd gratis en vrijblijvend is? Neem direct contact op via het contactformulier, ik kijk er naar uit om je te mogen ontmoeten – Lotte