Hoe kan ik mijn lichaam accepteren? – 3 tips die écht helpen

Je kunt jezelf, je lichaam, vergelijken met een huis. Jij hebt je lichaam gekregen en het blijft je hele leven bij je. Je lichaam kan je het warme, veilige en liefdevolle gevoel van thuis zijn geven (waar je ook bent). Maar veel vrouwen voelen zich helemaal niet thuis in hun lichaam. Ze voelen zich ontevreden over hun lijf en struggelen met een negatief lichaamsbeeld. Als coach en yoga docent help ik vrouwen om thuis te komen bij zichzelf. Voor mij betekend dat uit je hoofd komen en je lichaam weer bewonen. Je lichaam accepteren is hier een belangrijk onderdeel van. Daarom deel ik in deze blog 3 tips die je hierbij kunnen helpen.

Het perfecte plaatje

In onze (westerse) samenleving heerst een sterk overheersend beeld over hoe het ´perfecte´ vrouwenlichaam eruit zou moeten zien. De beelden uit series, tijdschriften, social media, advertenties en reclames vertellen je dus dagelijkse dat je niet mooi genoeg bent. En ook de dieetindustrie verdient jaarlijks miljoenen aan het verkopen van producten die je lichaam beloven te fixen.

De meeste vrouwen voelen een sterk verlangen om aan het perfecte plaatje te voldoen. En veel vrouwen geloven dat ze pas gelukkig en succesvol zijn als ze aan het plaatje voldoen. En daar gaat veel aandacht en energie naartoe. Je verliest jezelf in manieren om aan het perfecte plaatje te voldoen en minder last te hebben van onzekerheden. Maar daardoor verlies je uiteindelijk steeds meer de verbinding met jezelf en met je lichaam. Want die energie kun je niet steken in datgene wat echt belangrijk is, in datgene wat bijdraagt aan je geluk.

Waarin is je lichaam anders dan je zou willen? Wat moet je aan jezelf veranderen voordat je echt gelukkig kunt zijn? En op welke manier zit dat je geluk eigenlijk in de weg?

Tip 1 – Je lichaam accepteren door dankbaarheid te voelen voor je lijf

We zijn vooral gefocust op het uiterlijk van ons lichaam, en daar gaat dan ook veel energie naartoe. Maar heb je weleens stil gestaan bij de waarde van je lichaam? Heb je enig idee hoe wonderlijk je lijf eigenlijk is? Zonder dat je er iets voor hoeft te doen, houdt je lichaam je in leven. Op dit moment zijn er allemaal complexe processen gaande in je lichaam. Want je longen ademen, je hart klopt en je maag verteert eten. Je lichaam zorg er dus letterlijk voor dat je kunt leven.

Je lichaam zorgt er ook voor dat je het leven kunt ervaren. En je lichaam is er dus voor gemaakt om het leven te ervaren en om van het leven te genieten. Heb je daar weleens bij stil gestaan? Met onze ogen kunnen we genieten van een prachtig uitzicht. Met onze oren luisteren we naar mooie muziek. En met onze neus kunnen we de geur van versgebakken appeltaart ruiken, die we met onze mond kunnen proeven. En met onze huid voelen we de warme zomerzon of het verfrissende water van de zee. Je lichaam is dus een instrument om het leven te ervaren.

Tip 2 – Je lichaam accepteren door aanwezig te zijn in je lijf

Als je last heb van een negatief lichaamsbeeld dan zit je met je aandacht in je hoofd. Je raakt vast in kritische gedachten en voelt je onzeker. Het kan helpen om je aandacht te verplaatsen van denken naar voelen. Uit je hoofd in je lichaam. Beweeg. Voel je lijf.

Yoga kan je ook helpen om aanwezig te zijn in je lijf. Vooral yin yoga werkt hierin goed. Het is een rustige vorm van yoga en focust zich op de verbinding met je lichaam. Met behulp van de ontspannen houdingen leer je om te voelen wat er in je lichaam gebeurt. Je focust je op de fysieke sensaties in je lijf en het ritme van de ademhaling.

Tip 3 – Je lichaam accepteren door goed te zorgen voor je lijf

Als je bewust wordt van de waarde van je lichaam, dan ontstaat er als vanzelf een behoefte om er goed voor de zorgen. Niet omdat je er iets aan moeten veranderen, niet omdat je strakker of slanker moeten zijn. Maar wel omdat je goed voor jezelf wilt zorgen, omdat je jezelf het allerbeste gunt.

Goed voor je lijf zorgen begint bij de vraag, waar heeft mijn lichaam behoefte aan? Waar verlangt mijn lijf naar qua voeding? Hoe wilt mijn lichaam bewegen? Wanneer wilt mijn lichaam even rusten? 

Kortom, bij het ontwikkelen van een positiever lichaamsbeeld is het helpend om je te focussen op je lichaam als instrument. Dat je lichaam ervoor zorgt dat je de dingen kunt doen die je blij maken en dat je ervan kunt genieten.



2021 | Lotte Boekhout


Welkom! Mijn naam is Lotte en ik hoop dat mijn blogs over persoonlijke ontwikkeling je inspireren. Vanuit House of Joy begeleid ik vrouwen met coaching, ACT-therapie en yin yoga. Ben je benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Ga zelfstandig aan de slag met mijn e-book en schrijf je in voor mijn yogalessen. En wist je al dat een kennismaking voor coaching altijd gratis en vrijblijvend is? Neem direct contact op via het contactformulier, ik kijk er naar uit om je te mogen ontmoeten – Lotte