House of Joy - Lotte Boekhout | Wat is ACT?
744
post-template-default,single,single-post,postid-744,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-0.1,select-theme-ver-3.3

Wat is ACT?

In deze blog neem ik je mee in de wereld van acceptance and commitment therapie (ACT). ´Acceptance´ staat voor flexibel omgaan met moeilijke situaties, gedachten en gevoelens. En ´commitment´ staat voor het maken van betekenisvolle keuzes. Acceptance en commitment zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, ze gaan hand in hand. Ik zie ze vaak als twee vleugels van een vlinder. De vleugel van acceptance, staat voor de kant van veerkracht. En de vleugel van commitment is de kant van vrijheid. We zowel veerkracht als vrijheid nodig om balans te ervaren. Want als we veerkrachtig omgaan met gedachten en gevoelens, dan kunnen vrijer bewegen richting een betekenisvol leven. 

Veerkracht
In ACT gaan we ervan uit dat het leven naast mooie momenten, ook een schaduwzijde heeft. We hebben gelukkig allemaal ervaringen waarin het leven voelt alsof we zweven of heel hoog vliegen. Maar we maken helaas ook allemaal momenten mee waarin het voelt alsof we keihard neerstorten. Pijn, verdriet, teleurstelling en afwijzing horen nu eenmaal bij het leven. Niemand ontkomt eraan. Maar de meeste mensen zijn erg gefocust op zoveel mogelijk positieve ervaringen. Negatieve gevoelens en gedachten willen we zoveel mogelijk vermijden. En dat is natuurlijk logisch. Maar wist jij dat het eigenlijk heel onhandig is om op deze manier om te gaan met pijn? En dat het op de langere termijn zelfs averechts werkt? Want als we altijd bezig zijn om te vechten met gevoelens en gedachten, dan kost dat veel kracht en energie. In ACT leren we veerkrachtiger om te gaan met gevoelens en gedachten. We kunnen leren om ze de ruimte te geven, en er met afstand naar te kijken. En dat scheelt uiteindelijk een hele hoop energie. En die energie kunnen we vervolgens stoppen in de de dingen die ons blij maken. 

Vrijheid
In ACT focussen we op waarden, dat wat echt belangrijk is voor jou. Waarden zijn de dingen waar je echt blij van wordt, waar je energie van krijgt. Waarden zijn de diepe verlangens uit je hart. Dus niet de dingen die je moet (van jezelf, of van anderen) maar de dingen die jij wilt. Als we gaan leven vanuit onze waarden dan zijn we in staat om in vrijheid ons eigen pad te volgen. Als we energie stoppen in onze waarden, dan krijgt ons leven steeds meer betekenis en zingeving. 

Wat kan ACT je brengen?
Het mooie aan ACT vind ik dat iedereen ermee aan de slag kan, waar je ook staat in je leven. We hebben immers allemaal de neiging om te vechten met moeilijke gevoelens en gedachten, waardoor er weinig energie overblijft voor wat er echt toe doet. ACT is voor mij geen therapievorm. ACT is veel meer een manier van in het leven staan. Ik heb mijn ACT opleiding gedaan bij Elke Smeets. Ik voel mij enorm geïnspireerd door Elke.  Tijdens de opleiding daagde Elke ons uit om verdieping te zoeken in ACT door het zelf toe te passen. En ik ben enorm dankbaar voor wat ACT mij persoonlijk heeft gebracht. Ik heb mogen leren dat mijn gedachten niet de waarheid vertellen, dus dat ik ze niet zo serieus hoef te nemen. Ik heb geleerd dat ik krachtig genoeg ben om mijn gevoelens te dragen, en dat ze altijd vanzelf weer voorbij gaan. Ik heb ook geleerd om te luisteren naar mijn hart, en hier gehoor aan te geven. En mijn hart gaat sneller kloppen voor ACT. Daarom hoop ik je met deze blog te inspireren om meer energie te steken in de dingen die waardevol zijn.

Hoe kun je ACT vandaag nog toepassen?
Voel jij geïnspireerd om aan de slag te gaan met ACT? Schrijf op waar je NU naar verlangt. Waar verlang jij naar, waar heb jij op dit moment behoefte aan? Stel je voor dat jij jezelf nu geeft waar je naar verlangt. Welke gedachten, gevoelens en lichamelijke situaties komen er bij je op? Probeer deze gedachten, gevoelens en sensaties op te merken (te observeren), zonder dat je er iets aan hoeft te veranderen. Vervolgens kun jij een beslissing maken over hoe je wilt handelen. Ben jij bereid om de ongemakkelijke gevoelens, gedachten en sensaties te dragen als je gehoor geeft aan je verlangens?

Mijn naam is Lotte en vanuit House of Joy begeleid ik vrouwen in hun persoonlijke ontwikkeling. Ik ben yin yoga therapeut, en ik heb mij gespecialiseerd in de combinatie van ACT therapie & yin yoga. Benieuwd wat ik allemaal doe? Neem een kijkje op de rest mijn website.