Props – Wat heb je nodig voor yin yoga?

Er zijn veel hulpmiddelen, props, die je yin yoga beoefening prettiger maken. Dekens, bolsters en blokken. Als je weleens een yin yogales in de studio volgt, dan heb je vast gemerkt dat er veel gebruik wordt gemaakt van deze props. Maar waarom gebruik je eigenlijk props in een yin yoga les? En welke props heb je wel en niet nodig?

Wat zijn props en waarvoor gebruik je ze?

Yoga props zijn hulpmiddelen en accessoires die je yoga beoefening ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan kussens, dekens en blokken. Deze hulpmiddelen kun je gebruiken om het comfortabel te maken voor jezelf.

In yin yoga ligt de focus op ontspanning, zowel fysiek als mentaal. Toch kunnen sommige houdingen best intensief zijn. En door props te gebruiken ondersteun je je lijf. Je lichaam wordt goed ondersteunend, waardoor je spieren spanning los kunnen laten. En een lichaam dat goed ondersteund wordt kan gemakkelijker in ontspanning komen.

Keep it simple

Er zijn ontzettend veel yoga props te koop. De (online) yoga winkels liggen vol met de mooiste yoga matten, bolsters, blokken, riemen, kleden, oogkussens, sokken, handdoeken, balletjes en speciale tassen. Al deze props kunnen behulpzaam zijn, maar je hebt ze niet allemaal nodig. Laat je niet gek maken en houd het simpel.

Yoga gaat in essentie over de verbinding met jezelf en de verbinding met je lijf. En daar heb je niets speciaals voor nodig. De schoonheid van yoga zit in de eenvoud. Simplicity. En eigenlijk heb je niets meer nodig dan een rustige plek voor jezelf. Met comfortabele kleding, een paar kussens en een deken kom je al een heel eind.

Ondanks dat je weinig nodig hebt voor de beoefening van yin yoga, zijn er wel enkele basis props die handig zijn om te gebruiken. Deze props ondersteunen je lichaam in de houdingen en kunnen helpen om in ontspanning te komen.

De yogamat

Een goede mat is de eerste prop die je nodig hebt om yoga te beoefenen. Als je regelmatig yoga beoefend dan is een fijne goede yogamat belangrijk. Een mat die bij je past, zorgt ervoor dat de oefeningen een stuk aangenamer worden. Het is dan ook de moeite waard om je hierin te verdiepen en te investeren in een mat van goede kwaliteit.

Het is belangrijk om een yogamat te kiezen die past bij de vorm yoga die je beoefend. Doe je aan een actieve vorm van yoga? Kies dan voor een mat met voldoende grip. Wil je de mat meenemen naar het park of naar de yogaschool? Kies dan voor een lichte mat. En doe je vooral aan yin yoga? Kies dan voor een extra dikke yogamat. Een dikke yogamat is zachter, warmer en comfortabeler. Dit is vooral fijn voor mensen met gevoelige gewrichten.

Warme dekens

In een yin yogales kun je niet zonder een zachte warme deken. Je kunt een deken gebruiken als hulpmiddel in de houdingen. Ook zorgt een deken ervoor dat je warm blijft. In yin yoga blijf je langer in een houding. De lessen zijn rustig en daardoor koelt je lichaam sneller af. 

Yoga blokken

Een yogablok is een handige prop om te hebben. Yoga blokken zijn ideale hulpmiddelen wanneer je wat ondersteuning nodig hebt in de houdingen. Yogablokken kun je ook gebruiken om de houding uitdagender of intenser te maken.

Meditatiekussen

Een meditatiekussen is een fijne prop om aan te schaffen. De meeste meditatiekussens zijn rond, maar je hebt ze ook in een halve maan vorm. Deze vind ik persoonlijk prettig. Je kunt meditatiekussens gebruiken om op te zitten tijdens het mediteren. En ze zijn fijn om bij de hand te hebben tijdens de beoefening van yin yoga. Je kunt erop komen liggen en je kunt erop steunen.

Yoga Bolster

Een bolster is een groot rond en langwerpig kussen, gevuld met boekweitkaf. Je hebt veel verschillende opties. Je hebt zachte en stevige bolsters. Yoga bolsters gebruik je om op te komen liggen, en ze ondersteunen je hele lijf.

Een yoga bolster heb je absoluut niet nodig voor de beoefening van yin yoga. Want je kunt ook gewone kussens gebruiken. Toch is het mijn favoriete prop, en een waardevolle investering. Als je er eenmaal eentje in huis hebt dan wil je nooit meer zonder.

En wat trek je aan?

Kies voor comfortabele kleding, waar je lekker in kunt bewegen. Tijdens de yogales wil je geen last hebben van te strakke en knellende kleding. Je wilt ook geen last hebben van een afzakbroek of onhandige ritsen en knopen. Het lijkt waarschijnlijk een open deur, maar een yogales geen modeshow. Trek kleding aan die gemakkelijk zit. En zorg er ook voor dat de kleding die je draagt warm genoeg is.

Heb je hulp nodig bij het uitzoeken van de props die bij je passen? Je kunt altijd vragen of je yogadocent met je mee wilt kijken. En in de 1:1 yin sessies die ik begeleid, leer ik je hoe de props kunt gebruiken om jou unieke lichaam te ondersteunen.April 2022 | Lotte Boekhout


Welkom! Mijn naam is Lotte en ik hoop dat mijn blogs over persoonlijke ontwikkeling je inspireren. Vanuit House of Joy begeleid ik vrouwen met coaching, ACT-therapie en yin yoga. Ben je benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Ga zelfstandig aan de slag met mijn e-book en schrijf je in voor mijn yogalessen. En wist je al dat een kennismaking voor coaching altijd gratis en vrijblijvend is? Neem direct contact op via het contactformulier, ik kijk er naar uit om je te mogen ontmoeten – Lotte