Props – Wat heb je nodig voor yin yoga?

Props, de hulpmiddelen die je kunt gebruiken bij yin yoga, maken je beoefening comfortabeler. Denk aan dekens, bolsters en blokken. Als je ooit een yin yogales in een studio hebt gevolgd, heb je waarschijnlijk gemerkt dat er veel gebruik wordt gemaakt van deze props. Maar waarom worden props eigenlijk gebruikt in een yin yogales? En welke props heb je wel en niet nodig?

Wat zijn props en waarvoor gebruik je ze?

Yoga props zijn hulpmiddelen en accessoires die je yoga beoefening ondersteunen. Denk aan kussens, dekens en blokken. Deze props kun je gebruiken om meer comfort te ervaren tijdens je practice.

Bij yin yoga ligt de nadruk op ontspanning, zowel fysiek als mentaal. Toch kunnen sommige houdingen behoorlijk intensief zijn. Door props te gebruiken, geef je ondersteuning aan je lichaam. Ze zorgen ervoor dat je spieren spanning kunnen loslaten. Een goed ondersteund lichaam kan gemakkelijker ontspannen.


Keep it simple

Er zijn talloze yoga props te koop. Yoga winkels staan vol met prachtige yoga matten, bolsters, blokken, riemen, kleden, oogkussens, sokken, handdoeken, balletjes en speciale tassen. Hoewel al deze props behulpzaam kunnen zijn, heb je ze niet allemaal nodig. Laat je niet overweldigen en houd het simpel.

Yoga gaat in essentie over de verbinding met jezelf en je lichaam. En daarvoor heb je niets speciaals nodig. De schoonheid van yoga ligt in de eenvoud. Simplicity. Eigenlijk heb je niet meer nodig dan een rustige plek voor jezelf, comfortabele kleding, een paar kussens en een deken. Daarmee kom je al een heel eind.

Hoewel je weinig nodig hebt voor de beoefening van yin yoga, zijn er enkele basisprops die handig zijn om te gebruiken. Deze props ondersteunen je lichaam in de houdingen en kunnen je helpen te ontspannen.

De yogamat

Een goede mat is het eerste hulpmiddel dat je nodig hebt om yoga te beoefenen. Als je regelmatig yoga beoefent, is een comfortabele yogamat belangrijk. Een mat die bij je past, maakt de oefeningen aangenamer. Het is de moeite waard om hierin te investeren en een mat van goede kwaliteit te kiezen.

Kies een yogamat die geschikt is voor de vorm van yoga die je beoefent. Doe je actieve vormen van yoga? Kies dan een mat met voldoende grip. Wil je de mat meenemen naar het park of naar de yogastudio? Kies dan een lichtgewicht mat. Voor yin yoga kun je kiezen voor een extra dikke yogamat. Een dikkere mat is zachter, warmer en comfortabeler, vooral voor mensen met gevoelige gewrichten.

Warme dekens

Een zachte, warme deken is onmisbaar tijdens een yin yogales. Je kunt een deken gebruiken als hulpmiddel in de houdingen en het zorgt ervoor dat je warm blijft. In yin yoga blijf je langere tijd in een houding, en doordat de lessen rustig zijn, koelt je lichaam sneller af. 

Yoga blokken

Yogablokken zijn handige props om te hebben. Ze bieden ondersteuning in de houdingen wanneer je wat extra stabiliteit nodig hebt. Daarnaast kun je ze gebruiken om de houdingen uitdagender of intenser te maken.

Meditatiekussen

Een meditatiekussen is een fijne prop om te gebruiken. De meeste meditatiekussens zijn rond, maar er zijn ook halve maan vormen beschikbaar. Persoonlijk vind ik die erg prettig. Je kunt meditatiekussens gebruiken om op te zitten tijdens het mediteren en ze zijn ook handig tijdens yin yoga. Je kunt erop liggen of erop leunen.

Yoga Bolster

Een bolster is een groot, rond en langwerpig kussen gevuld met boekweitkaf. Er zijn verschillende opties beschikbaar, zoals zachte en stevige bolsters. Yoga bolsters gebruik je om op te liggen en ze bieden ondersteuning aan je hele lichaam.

Een yoga bolster is absoluut niet noodzakelijk voor yin yoga. Je kunt ook gewone kussens gebruiken. Toch is het mijn favoriete prop en een waardevolle investering. Als je er eenmaal een in huis hebt, wil je nooit meer zonder.

En wat trek je aan?

Kies comfortabele kleding waarin je vrij kunt bewegen. Tijdens de yogales wil je geen last hebben van te strakke of knellende kleding. Ook wil je niet gehinderd worden door een afzakkende broek of onhandige ritsen en knopen. Hoewel het misschien vanzelfsprekend is, een yogales is geen modeshow. Draag kleding die gemakkelijk zit en zorg ervoor dat het warm genoeg is.

Heb je hulp nodig bij het uitzoeken van de props die bij je passen? Je kunt altijd vragen of je yogadocent met je mee wilt kijken. En in de 1:1 yin sessies die ik begeleid, kan ik je leren hoe je de props kunt gebruiken om jou unieke lichaam te ondersteunen.April 2022 | Lotte Boekhout


Welkom! Mijn naam is Lotte en ik hoop dat mijn blogs over persoonlijke ontwikkeling je inspireren. Vanuit House of Joy begeleid ik vrouwen met coaching, ACT-therapie en yin yoga. Ben je benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Ga zelfstandig aan de slag met mijn e-book en schrijf je in voor mijn yogalessen. En wist je al dat een kennismaking voor coaching altijd gratis en vrijblijvend is? Neem direct contact op via het contactformulier, ik kijk er naar uit om je te mogen ontmoeten – Lotte