Hoe kan ik mijn doelen bereiken? – Kom in beweging vanuit zelfliefde

De lente is aangebroken! Voor mij symboliseert de lente een frisse energie en een nieuw begin. Daarom start ik het seizoen met het stellen van doelen. In deze blog deel ik mijn belangrijkste tip om je doelen te behalen: kom in beweging vanuit zelfliefde in plaats van zelfafwijzing.

Het lukt niet om mijn doelen te behalen

We kennen het allemaal: we stellen doelen, maar uiteindelijk blijft het daarbij. Je had een prachtig plan opgesteld, maar om de een of andere reden lukt het niet om die doelen te bereiken. Je wordt overweldigd door de dagelijkse drukte of je komt obstakels tegen.

Doelen blijven doelen en worden nooit werkelijkheid. En dat is zonde! Doelen zorgen ervoor dat je jezelf blijft ontwikkelen en groeit als individu. Ze geven richting aan je leven en helpen je je eigen pad te bewandelen. Ze laten je steeds meer in verbinding komen met jezelf, met datgene wat er echt toe doet in het leven.

Zelfafwijzing

Als coach is het mij opgevallen dat veel vrouwen doelen stellen met de intentie om zichzelf te verbeteren. Ze ervaren moeite met zelfacceptatie en streven naar verandering. Dit komt vaak tot uiting in doelen gerelateerd aan gezonder eten, meer sporten, het vinden van een relatie, een promotie op het werk of het volgen van een opleiding.

Ik geloof dat we hier een denkfout maken. De meeste doelen ontstaan vanuit zelfafwijzing. We wijzen de delen van onszelf af die we niet goed genoeg vinden. We komen in beweging vanuit zelfafwijzing en stellen doelen om die aspecten te verbeteren. Het probleem is dat doelen gebaseerd op zelfafwijzing zelden leiden tot blijvende verandering. Het lukt niet om ze te behalen omdat de motivatie niet vanuit ons innerlijk komt.


Beweeg vanuit zelfliefde

Hoe kunnen we dan wel onze doelen bereiken? Stel je eens voor hoe het zou zijn als je je doelen zou nastreven vanuit zelfzorg en zelfliefde. In plaats van jezelf te bekritiseren en te streven naar verandering vanuit een gevoel van tekortschieten, zou je jezelf juist omarmen en liefdevol ondersteunen. Het zou betekenen dat je acties onderneemt omdat je jezelf waardevol genoeg vindt om het beste voor jezelf te willen. Het zou een verschuiving betekenen van zelfoordeel naar zelfacceptatie.

Bij het stellen van doelen is het dus essentieel om dit te doen vanuit zelfliefde en zelfzorg. En om onze doelen te bereiken vanuit zelfzorg is het belangrijk om een diepere verbinding te maken met onze innerlijke behoeften en verlangens. Ga bij jezelf te rade en ontdek wat je werkelijk wilt in het leven, los van externe verwachtingen of oordelen. Richt je op wat jou gelukkig maakt en wat je energie geeft. Dit betekent dat je bewuste keuzes maakt die in overeenstemming zijn met wie je werkelijk bent en wat je diep van binnen verlangt.

Dus, waar verlang je naar in het leven? Waar zou je energie van krijgen op dit moment? Wil je vaker gezond eten omdat jezelf meer energie gunt? Of wil je vaker een ontspannen yogales doen omdat je jezelf meer rust gunt? En wil je vaker grenzen stellen omdat je jezelf meer tijd gunt? Of wil je die promotie op je werk omdat je jezelf meer uitdaging gunt?

Wanneer je aan de slag gaat met je doelen, zul je onvermijdelijk obstakels tegenkomen. Je krijgt te maken met de dagelijkse drukte en tegenslagen. Bovenal vergen de meeste doelen doorzettingsvermogen, een lange adem. Gedragsverandering is nu eenmaal niet eenvoudig. Het vergt tijd en energie. Maar wanneer je handelt vanuit een plek van zelfzorg en zelfliefde, zul je merken dat het proces en de resultaten veel vervullender zijn.

Aan welke doelen werk jij op dit moment? En vanuit welke plek kom je in beweging? Wat zou er veranderen als je deze doelen probeert te halen vanuit zelfzorg en zelfliefde? Neem even de tijd om na te denken over hoe je jezelf kunt ondersteunen op een liefdevolle manier terwijl je streeft naar groei en persoonlijke ontwikkeling.

Maart 2022 | Lotte Boekhout


Welkom! Mijn naam is Lotte en ik hoop dat mijn blogs over persoonlijke ontwikkeling je inspireren. Vanuit House of Joy begeleid ik vrouwen met coaching, ACT-therapie en yin yoga. Ben je benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Ga zelfstandig aan de slag met mijn e-book en schrijf je in voor mijn yogalessen. En wist je al dat een kennismaking voor coaching altijd gratis en vrijblijvend is? Neem direct contact op via het contactformulier, ik kijk er naar uit om je te mogen ontmoeten – Lotte