Coaching en yin yoga – Waarom werken ze zo goed samen?

In deze blog leg ik je uit waarom ik in mijn sessies graag werk met de combinatie van coaching en yin yoga. In de sessie die ik geef, breng ik de westerse psychologie en de oosterse yin yoga filosofie samen. Misschien lijken het twee totaal verschillende werelden, maar in mijn beleving gaan ze hand in hand.

Vechten met gevoelens

De meeste mensen zijn gefocust op zoveel mogelijk positieve ervaringen. Negatieve gevoelens en gedachten willen we zoveel mogelijk vermijden. En dat is menselijk. Maar wist je dat het behoorlijk onhandig is, om op deze manier om te gaan met lastige ervaringen? En dat het op de langere termijn zelfs averechts werkt?

Want als je gaat vechten met gevoelens en gedachten, dan kost dat veel kracht en energie. Die energie kun je niet besteden aan datgene wat echt belangrijk is en waar je gelukkig van wordt. En daardoor kom je steeds meer vast te zitten.

Ruimte maken

In de gesprekken met een coach ga je onderzoeken wat belangrijk voor je is. Je kunt leren om je energie te steken in datgene wat belangrijk en vreugdevol voor je is. Maar als je stappen gaat zetten richting een betekenisvol leven dan kom je altijd ongemak tegen. Je wordt geconfronteerd met lastige gedachten, gevoelens en situaties.

Dat ongemak hoort erbij, en kun je niet veranderen. Maar je kunt met behulp van coaching wel leren om anders om te gaan met dat ongemak. Simpelweg door je gevoelens de ruimte te geven. Je kunt jezelf steeds weer de vraag stellen of je bereid bent om het ongemak toe te laten, als je stappen zet richting een betekenisvol leven.

De beoefening van yin yoga zal je helpen om ruimte te maken voor datgene wat je ervaart. In yin yoga blijf je wat langer in de houding. Dat kan fijn en ontspannen zijn. Maar het kan ook een intens gevoel geven in je lichaam. En juist dat fysieke ongemak dragen, is een grote mentale uitdaging. Vaak komen er op dat moment allerlei gedachten en emoties naar boven. Yin yoga is dus een oefening in ongemak leren dragen, en hierin zacht en mild te blijven voor jezelf.

Kortom, met behulp van coaching leer je op een effectieve manier omgaan met gedachten en gevoelens. De beoefening van yin yoga sluit hier op aan. Want yin yoga helpt je om ruimte te maken voor wat je ervaart en hier ontspanning in te vinden. Het is een les in bewustwording, en die inzichten neem je mee als je de mat afstapt. Coaching en yin yoga zorgen samen voor balans, zowel binnen als buiten de sessies. En dat is waar het in essentie overgaat. Dat we vanuit de juiste balans thuis kunnen komen bij onszelf.


2021 | Lotte Boekhout


Welkom! Mijn naam is Lotte en ik hoop dat mijn blogs over persoonlijke ontwikkeling je inspireren. Vanuit House of Joy begeleid ik vrouwen met coaching, ACT-therapie en yin yoga. Ben je benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Ga zelfstandig aan de slag met mijn e-book en schrijf je in voor mijn yogalessen. En wist je al dat een kennismaking voor coaching altijd gratis en vrijblijvend is? Neem direct contact op via het contactformulier, ik kijk er naar uit om je te mogen ontmoeten – Lotte