Waarom beginnen met yin yoga? – 5 voordelen van deze ontspannen yoga vorm

Bij yoga denk je misschien als eerste aan mooie zonnegroeten en prachtige flows. Maar yoga is er in vele vormen. Heb je er weleens over na gedacht om te beginnen met yin yoga? Yin yoga is een rustige vorm van yoga. De houdingen worden langer aangehouden. Yin yoga wordt ook in Nederland steeds bekender en populairder. Ik denk dat we allemaal behoefte hebben aan de rust, stilte en ontspanning die je in een yin yogales kunt ervaren. We hebben een druk leven, waarin we constant ‘aan’ staan. De maatschappij waarin we leven is yang. En yin yoga is daar dus de perfecte tegenhanger van. In deze blog deel ik 5 voordelen waarom je vandaag nog wilt beginnen met yin yoga.

1. Balans

Ons lichaam heeft een actiemodus en een herstelmodus, en deze worden gestuurd door het zenuwstelsel. Het sympathische zenuwstelsel regelt datgene wat met inspanning (actie) te maken heeft. En het parasympathische zenuwstelsel regelt datgene wat met ontspanning (herstel) te maken heeft. Je zou deze kunnen zien als de rem en het gaspedaal van het lichaam.

Als je in balans bent dan kun je in actie komen wanneer het nodig is. Daarna kun je weer ontspannen en herstellen. In de wereld waarin we leven worden we veelal blootgesteld aan drukte en prikkels, we zitten eigenlijk constant in de actiemodus. Als we teveel in de actiemodus zitten dan voelen we ons gestrest, onrustig en opgejaagd. Met alle gevolgen van dien.

Als we yin yoga beoefenen dan schakelen we over op het parasympathische zenuwstelsel. En dan kan ons lichaam (eindelijk) volledig ontspannen en herstellen.

2. Grenzen verkennen

In yin yoga worden de houdingen langer vastgehouden, gemiddeld 3 – 5 minuten. Op deze manier heb je de tijd om de grenzen van je lichaam te onderzoeken. Wanneer voelt een houding nog prettig en wanneer niet meer? Of wanneer gaat het ongemak van de strekking over in pijn? En wanneer kun je jezelf uitdagen en wanneer doe je een stapje terug? Kortom, hoe kun je luisteren naar de signalen die je lichaam geeft?

Met behulp van yin yoga kun je het thema ´grenzen´ in een veilige setting gaan onderzoeken. En in het dagelijkse leven zal je je grenzen steeds beter opmerken.

3. Mobiliteit

Bij de meeste sporten is het de bedoeling om je spieren aan te spannen, zodat je spieren versterken. Je bouwt kracht op. Bij yin yoga gaat het erom dat je je spieren zoveel mogelijk probeert te ontspannen.

Het stretchen brengt je bij de dieper gelegen bindweefsels. Hierdoor kun je spierspanning loslaten en bevorder je de mobiliteit (lenigheid) van je lichaam. En goede mobiliteit verbeterd je sportprestaties en vermindert de kans op blessures.

4. Uit je hoofd

Waar ben je het grootste deel van de dag met je aandacht? Ben je aanwezig in dit moment, met je aandacht bij wat je doet? Of ben je met je aandacht in je hoofd? Ben je verzonken in gedachten? Pieker je in over situaties die al geweest zijn of situaties die nog moeten komen?

In een yin yoga les wordt je uitgenodigd om uit je hoofd te komen en aanwezig te zijn in je lijf. Je wordt uitgenodigd om aandacht te sturen van denken naar voelen. Met behulp van de houdingen leer je om te voelen wat er in je lichaam gebeurt. Je voelt het stretchen in je lichaam, de beweging van de ademhaling en de ondergrond waar je op rust.

5. Bewustwording

Omdat yin yoga een rustige vorm van yoga is, kan het passief overkomen. Maar niets is minder waar! Want de houdingen kunnen behoorlijk uitdagend zijn, zowel fysiek als mentaal. Je blijft lang in de houding en dat kan een intens gevoel geven. Er kunnen ongemakkelijke sensaties, gedachten en emoties omhoog komen. Vervolgens kun je waarnemen wat er gebeurt en observeren hoe je geneigd bent om te reageren op ongemak.

In de yin yoga leer je om afstand naar gedachten te kijken. In de yin yoga leer je om ruimte te maken voor gevoelens, fysieke sensaties en emoties. Je kunt lastige ervaringen toelaten in plaats van ermee te vechten.


In de rust en ontspanning van de yin yoga krijg je de mogelijkheid om jezelf te onderzoeken. Want hoe je op de yogamat reageert, weerspiegelt de manier waarop je in het dagelijkse leven reageert op situaties. De lessen die je hierin leert, die neem je mee zodra je de mat afstapt. Dus wanneer ga jij beginnen met yin yoga?


2021 | Lotte Boekhout


Welkom! Mijn naam is Lotte en ik hoop dat mijn blogs over persoonlijke ontwikkeling je inspireren. Vanuit House of Joy begeleid ik vrouwen met coaching, ACT-therapie en yin yoga. Ben je benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Ga zelfstandig aan de slag met mijn e-book en schrijf je in voor mijn yogalessen. En wist je al dat een kennismaking voor coaching altijd gratis en vrijblijvend is? Neem direct contact op via het contactformulier, ik kijk er naar uit om je te mogen ontmoeten – Lotte