Wat is self-care nu echt?

Op social media worden we platgegooid met de # selfcare. Persoonlijk krijg ik helemaal de kriebels van dit soort berichten. Want het suggereert dat goed voor jezelf zorgen makkelijk is. Maar het suggereert ook dat je alleen een lijstje (met selfcare tips) hoeft afvinken, en dat jij daarmee ┬┤goed┬┤ voor jezelf zorgt. In mijn beleving is het juist andersom. Want goed voor jezelf zorgen begint met voelen waar jij behoefte aan hebt. En dat is nu precies het probleem met die #selfcare lijstjes. Want die lijstjes ontnemen jou de kans om naar binnen te keren en te voelen wat jij nodig hebt. Ze ontnemen je dus de kans om echt goed voor jezelf te gaan zorgen.

Maar wat is selfcare wel? En hoe kun je echt goed voor jezelf zorgen? In deze blog leg ik het je allemaal uit! Goed voor jezelf zorgen betekend voor mij: kiezen voor een leven waar jij blij van wordt. Dat jij jezelf gaat geven waar je behoefte aan hebt en waar je ten diepste naar verlangt. Voor mij is deze omschrijving allesomvattend. Want het gaat over je fysieke en mentale gezondheid. Maar het gaat ook over relaties, werk en zingeving.

Ik denk dat we allemaal wel weten dat goed voor jezelf zorgen heel belangrijk is. Maar voor de meeste vrouwen is het niet makkelijk om goed voor zichzelf te zorgen. En als je dit herkent dan is het is heel belangrijk om voor jezelf na te gaan waarom jij (soms) niet goed voor jezelf zorgt. Wat staat jou op dit moment in de weg om goed voor jezelf te zorgen? En welke situaties, gedachten en gevoelens belemmeren jou hierin? Wat heb jij nodig om goed voor jezelf te zorgen?

Mijn selfcare tips
Hieronder heb ik drie tips die jou gaan helpen om goed voor jezelf te zorgen! Maar weet dat het geen tips zijn die je kunt afvinken. Ik geloof niet dat er een quick-fix bestaat op het gebied van selfcare. Ik geloof wel dat je steeds beter voor jezelf kunt gaan zorgen als jij aan de slag gaat met deze tips:

  1. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen leven, en voor niemand anders. Dat klinkt misschien hard. Maar het is heel belangrijk om de verantwoordelijkheid voor je eigen leven te gaan dragen. De meeste vrouwen voelen zich verantwoordelijk voor alles en iedereen. Ze willen graag klaarstaan voor anderen. Dat is een prachtige eigenschap, maar niet als het ten koste gaat van jezelf. Door altijd bezig te zijn met anderen, blijft er weinig energie over voor jezelf. Probeer het eens om te draaien! Als jij goed voor jezelf zorgt, dan heb je de ander ook veel meer te bieden. Het is dus belangrijk om jezelf op de eerste plaats te gaan zetten. Ook als dat in het begin ongemakkelijk voelt.
  2. Goed voor jezelf zorgen, gaat erom dat jij jezelf het allerbeste gunt. Maar het probleem is dat we goed voor onszelf zorgen, vaak vertalen naar hele concrete doelen. We zeggen bijvoorbeeld dat we vaker gaan sporten en minder gaan snoepen. Vaak maken we doelen omdat we iets aan onszelf willen verbeteren. We vinden een deel van onszelf niet goed (genoeg) en daarom willen we dat veranderen. Maar doelen die gebaseerd zijn op zelf afwijzing zorgen maar zelden voor een duurzame verandering. Het is daarom zo belangrijk om doelen voor jezelf te maken op basis van wat jij jezelf gunt. Want als je doelen maakt op basis van zelfliefde dan ontstaat er veel meer ruimte om te groeien.
  3. Voor jezelf zorgen doe je door goed te luisteren naar jezelf. Door jezelf te geven wat je nodig hebt en waar je echt naar verlangt. En dat is elk moment anders. De ene keer is dat met een dekentje op de bank een fijne film kijken. Een andere keer is dat jezelf een schop onder de kont geven om in actie te komen. En weer op een ander moment is dat vragen om de knuffel waar je zo naar verlangt. Goed voor jezelf zorgen is dus echt elk moment anders. En als je weet waar je behoefte aan hebt, dan is het belangrijk om dit aan jezelf te gaan geven. Als we gaan experimenteren met nieuw gedrag dan komt daar altijd ongemak bij kijken. Laat je niet tegenhouden door (lastige) gedachten en gevoelens. Maar heb vertrouwen in jezelf wees bereid om het aan te gaan. Want goed voor jezelf zorgen dat is de eerste stap richting een betekenisvol leven.


Mijn naam is Lotte, en met mijn blogs over persoonlijke ontwikkeling hoop ik je te kunnen inspireren. Vanuit House of Joy begeleid ik meiden en vrouwen. Benieuwt wat ik voor je kan betekenen? Kijk bij coaching en yin yoga voor alle informatie. Wil je meteen aan de slag? Doe mee aan een yin yogales & plan nu jouw gratis inspiratie-sessie. Ik kijk ernaar uit om je te ontmoeten!