Wat is self-care nu echt?

Op social media worden we platgegooid met de #selfcare. Begrijp mij niet verkeerd, ik ben er van overtuigd dat selfcare de basis is voor een gelukkig leven. Maar persoonlijk krijg ik helemaal de kriebels van dit soort berichten op social media. Want het suggereert dat goed voor jezelf zorgen makkelijk is. Het suggereert dat je alleen een lijstje (met selfcare tips) hoeft afvinken, en dat jij daarmee goed voor jezelf zorgt. In mijn beleving is het juist andersom. Selfcare is niet makkelijk, voor veel vrouwen is het een dagelijkse struggel. Want goed voor jezelf zorgen begint met voelen waar jij behoefte aan hebt. Echt voelen waar je behoefte aan hebt, en waar je naar verlangt. En dat is nu precies het probleem met die selfcare lijstjes. De standaard lijstjes ontnemen jou de kans om naar binnen te keren en te voelen wat jij nodig hebt.

Maar wat is selfcare dan wel? En hoe kun je echt goed voor jezelf zorgen? In deze blog leg ik het je allemaal uit! Goed voor jezelf zorgen betekend voor mij: kiezen voor een leven waar jij blij van wordt. Dat jij jezelf gaat geven waar je behoefte aan hebt en waar je ten diepste naar verlangt. Voor mij is deze omschrijving allesomvattend. Want het gaat over je fysieke, mentale en emotionele gezondheid. Maar het gaat bijvoorbeeld ook over relaties, werk, vrije tijd en zingeving.

Ik denk dat we allemaal wel weten dat goed voor jezelf zorgen heel belangrijk is. Maar voor de meeste vrouwen is het niet makkelijk om goed voor zichzelf te zorgen. En als je dit herkent dan is het is heel belangrijk om voor jezelf na te gaan waarom jij (soms) niet goed voor jezelf zorgt. Wat staat jou op dit moment in de weg om goed voor jezelf te zorgen? Welke situaties, gedachten en gevoelens belemmeren jou hierin? Wat heb jij nodig om goed voor jezelf te zorgen? Hieronder wil ik 3 tips met je delen die jou gaan helpen om beter voor jezelf te zorgen! Dit zijn geen tips die je kunt afvinken op een lijstje. Want ik geloof niet dat er een quick-fix bestaat op het gebied van selfcare. Wel wil ik je met deze tips helpen om een duurzame verandering te maken op het gebied van selfcare. En dat is nu eenmaal een proces, een proces waarin je stap voor stap zult groeien.

Mijn selfcare tips:

  1. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen leven, en voor niemand anders. Dat klinkt misschien hard. Maar het is heel belangrijk om de verantwoordelijkheid voor je eigen leven te gaan dragen. De meeste vrouwen voelen zich verantwoordelijk voor alles en iedereen. Ze willen graag klaarstaan voor anderen. Dat is een prachtige eigenschap, maar niet als het ten koste gaat van jezelf. Door altijd bezig te zijn met anderen, blijft er weinig energie over voor jezelf. Waardoor je dus eigenlijk niet de verantwoordelijkheid neemt voor jezelf, en voor je eigen gezondheid. Probeer het eens om te draaien! Als jij goed voor jezelf zorgt, dan heb je de ander ook veel meer te bieden. Het is dus belangrijk om jezelf op de eerste plaats te gaan zetten. Ook als dat in het begin ongemakkelijk voelt.
  2. Goed voor jezelf zorgen, gaat erom dat jij jezelf het allerbeste gunt. Maar het probleem is dat we goed voor onszelf zorgen, vaak vertalen naar hele concrete doelen. We zeggen bijvoorbeeld dat we vaker gaan sporten en minder gaan snoepen. Vaak maken we doelen omdat we iets aan onszelf willen verbeteren. We vinden een deel van onszelf niet goed genoeg en daarom willen we dat veranderen. Maar doelen die gebaseerd zijn op zelfafwijzing zorgen maar zelden voor een duurzame verandering. Het is daarom zo belangrijk om doelen voor jezelf te maken op basis van wat jij jezelf gunt. Doelen op basis van wat jij voor jezelf wenst. Want als je doelen maakt op basis van zelfliefde dan ontstaat er veel meer ruimte om te groeien.
  3. Voor jezelf zorgen doe je door goed te luisteren naar jezelf. Door jezelf te geven wat je nodig hebt en waar je echt naar verlangt. En dat is elk moment anders. De ene keer is dat met een dekentje op de bank een fijne film kijken. Een andere keer is dat jezelf een schop onder de kont geven om in actie te komen. Goed voor jezelf zorgen is dus echt elk moment anders. Het kan helpen om hier op een vast moment op de dag of in de week bij stil te staan. En als je weet waar je behoefte aan hebt, dan is het belangrijk om dit aan jezelf te gaan geven. Ook als dat soms lastig of ingewikkeld is. En laat je niet tegenhouden door oude overtuigingen. Maar heb vertrouwen in jezelf wees bereid om het aan te gaan.


Mijn naam is Lotte, en met mijn blogs over persoonlijke ontwikkeling hoop ik je te kunnen inspireren. Vanuit House of Joy begeleid ik vrouwen met coaching, ACT therapie en yin yoga. Wil je een keer meedoen met een gratis yin yogales? Of wil je een gratis kennismaking inplannen voor coaching? Bel, app of stuur een mailtje! Graag wil ik je verwelkomen met mijn meditatie voor zelfliefde. Want een liefdevolle verbinding met jezelf brengt zoveel levensvreugde. Je kunt de meditatie hier downloaden. Ik kijk ernaar uit om je te ontmoeten. Liefs, Lotte