Waarom lopen we vast?

Veel mensen maken een periode mee in hun leven waarin ze op een gegeven moment vastlopen. We zitten niet lekker in ons vel en krijgen tegenslagen te verduren. Maar waarom lopen mensen vast? In deze blog ga ik je daar iets over uitleggen.

In de 1:1 coaching die ik geef, aan vrouwen, werk ik met de ACT methode. ACT is een wetenschappelijk onderbouwde gedragstherapie. Binnen ACT gaan we ervan uit dat ieder mens periodes meemaakt in het leven waarin we niet lekker in ons vel zitten. Binnen ACT gaan we ervan uit dat de mindere dagen bij het leven horen. Want het leven heeft naast de mooie kanten ook een schaduwzijde. We hebben allemaal ervaringen waarin het leven voelt alsof we zweven of heel hoog vliegen. Maar we maken (helaas) ook allemaal momenten mee waarin het voelt alsof we keihard neerstorten. Onzekerheid, verdriet, teleurstelling en afwijzing horen nu eenmaal bij het leven. Dat is niet leuk, maar niemand ontkomt eraan. Het probleem is dat de meeste mensen hier niet handig mee omgaan. De meeste mensen hebben niet geleerd hoe je om kunt gaan met lastige gedachten, gevoelens en situaties.

Niemand wilt zich rot voelen, dus daarom doen we allemaal ons best om negatieve gevoelens weg te houden uit ons leven. We proberen die negatieve gevoelens onder controle te houden. We gaan ze vermijden, maar gek genoeg werkt dat averechts. Als je niet aan een roze olifant mag denken, waar denk je dan aan? Precies, je denkt aan die roze olifant. En zo werkt het dus ook met andere gevoelens en gedachten. Als jij je rot voelt, en je wilt daar niet aan denken dan voel jij je alleen maar rotter. Het is te vergelijken met drijfzand. Misschien heb je weleens op tv gezien hoe iemand wegzakt in drijfzand? Het probleem met drijfzand is dat hoe harder je vecht, hoe dieper je wegzakt. Zo werkt het ook met gevoelens. Hoe harder je ermee vecht, hoe rotter jij je zult voelen. Hoe harder je werkt om het te onderdrukken, hoe sterker het terugkomt.

Doordat we zoveel energie stoppen in het vechten, we houden geen energie over voor de belangrijke en plezierige dingen in het leven. Het vechten met gevoelens en gedachten kost je veel energie en kracht. En die energie kun je niet stoppen in wat je blij maakt of wat je echt belangrijk vindt. Daardoor beland je in een negatieve spiraal. De negatieve gedachten, gevoelens en gedragingen krijgen steeds meer aandacht. Terwijl de dingen die je blij en gelukkig maken steeds meer naar de achtergrond verdwijnen. En daar hebben we vaak veel last van. We komen daardoor steeds meer vast te zitten in een vicieuze cirkel.

Wil je onderzoeken hoe jij vast komt te zitten? Houd komende week dagelijks een dagboekje bij. Schrijf op, in welke situatie(s) kwam je vast te zitten? Welke gedachten en gevoelens kwamen er naar boven? Vanuit welke gedragspatronen reageerde je? Is er iets wat je (onbewust) probeerde te vermijden? Hoe deed je dat, en wat zijn de gevolgen op korte en op lange termijn?

Mijn naam is Lotte, en met mijn blogs over persoonlijke ontwikkeling hoop ik je te kunnen inspireren. Vanuit House of Joy begeleid ik vrouwen met coaching, ACT therapie en yin yoga. Wil je een keer meedoen met een yin yogales? Of wil je een gratis kennismaking inplannen voor coaching? Neem contact met mij op via het contactformulier. Graag wil ik je verwelkomen met mijn zelfliefde-meditatie. Want die liefdevolle verbinding met jezelf, brengt zoveel levensvreugde. Lieve groeten, Lotte