Iedereen heeft een bikini body

De zomer is in aantocht, en om mij heen zie ik iedereen genieten van het heerlijke weer. Voor mij betekent dit koffie drinken in de zon, picknicken in het park, blote benen, zwemmen in de plas en veelte laat gaan slapen. Maar voor veel vrouwen betekent de zomer ook een hoop kopzorgen.

In de aanloop naar de zomer worden we doodgegooid met berichten als ´bereik in 10 weken jouw ultieme bikini body´ en ´5 tips om je lichaam te fixen voor de zomer´. In onze samenleving heerst een bepaald beeld over hoe het perfecte (vrouwen)lichaam eruit ziet. En de meeste vrouwen voelen een heel sterk verlangen om daaraan te voldoen. Tijdschriften, films, series, social media, advertenties en reclames vertellen ons hoe we eruit zouden moeten zien. En daardoor gaan we geloven dat we pas gelukkig en succesvol zijn, als we aan dat ideaalplaatje voldoen. Hier maakt de dieetindustrie handig misbruik van. Er worden in de dieetindustrie miljarden euro’s verdient aan producten die ons lichaam beloven te ´fixen´. Alleen er is niets dat gefixt hoeft te worden, een bikini-body heb je al! Het enige wat je hoeft te doen, is die bikini aantrekken 😉

Het aantrekken van die bikini is makkelijker gezegd dan gedaan, zeker als je veel onzekerheid voelt over je lichaam. En dat is iets wat ik zelf herken. Ik heb mijzelf lange tijd onzeker gevoeld over mijn lichaam, ik vond mijzelf nooit slank genoeg. Inmiddels heb ik mijn (bikini) body kunnen omarmen. Dat betekent trouwens niet dat ik nooit meer onzeker ben over mijn lichaam. Het betekent wel dat ik de meeste dagen heel tevreden ben als ik in de spiegel kijk. In dit proces zijn er voor mij twee dingen geweest, die mij enorm hebben geholpen. En die wil ik graag met je delen.

We zijn enorm gefocust op het uiterlijk van ons lichaam, en daar gaat dan ook heel veel energie naartoe. Maar heb je weleens stil gestaan bij de waarde van je lichaam? Heb je enig idee hoe wonderlijk je lijf eigenlijk is? Ons lichaam is ervoor gemaakt om het leven te ervaren en om van het leven te genieten. Met je ogen kun je genieten van een prachtige zonsondergang op het strand. Met je oren hoor je het ruisen van de zee. Met jouw neus ruik je de nostalgische geur van de zonnebrand waarmee jij jezelf insmeert. Met jouw mond kun je genieten van een koud en verfrissend ijsje. En met jouw huid voel je de warme zon branden en voel je het verfrissende water van het zwembad. Kortom, dankzij jouw lijf kun je de dingen doen die je blij maken. Wil jij leren om minder vast te zitten in die negatieve gedachten over je lichaam? Het kan helpen om je ervan bewust te zijn dat jouw lichaam er elke dag is om je te ondersteunen.

Als jij je bewust wordt van de betekenis van je lijf, dan ontstaat er van nature een behoefte om er goed voor de zorgen. Niet omdat we er iets aan moeten veranderen, niet omdat we strakker of slanker moeten zijn. Maar wel omdat we voor ons lijf willen zorgen, omdat we haar het allerbeste gunnen. Goed voor je lijf zorgen begint bij de vraag, waar heeft mijn lichaam behoefte aan? Waar verlangt mijn lijf naar qua voeding? Hoe wilt mijn lichaam bewegen? Wanneer wilt mijn lichaam even rusten? Het leuke is, de opties zijn eindeloos in de zomer! Want in de supermarkt zijn de meest zoete fruitsoorten (uit het seizoen) te vinden. Je kunt oneindig variëren met allerlei lichte en verfrissende salades. Je kunt de alcohol een keer laten staan, en kiezen voor een huisgemaakte ice-tea of limonade. En op het gebied van bewegen kun je een wandeling maken in de vroege ochtend of gaan zwemmen op een warme dag. Je kunt een avond gaan dansen op een festival of een middag gaan suppen op de plas. Daarnaast wordt je de zomer uitgenodigd om het allemaal wat rustiger aan te doen. Dus vergeet niet om regelmatig een dutje in de zon te doen, een siësta, zoals dat gaat in het zuiden van Europa. En als je goed voor jezelf zorgt dan kan een ijsje, biertje of pizza op het terras heus geen kwaad.

Mijn naam is Lotte, en met mijn blogs over persoonlijke ontwikkeling hoop ik je te kunnen inspireren. Vanuit House of Joy begeleid ik vrouwen met coaching, ACT therapie en yin yoga. Wil je een keer meedoen met een gratis yin yogales? Of wil je een gratis kennismaking inplannen voor coaching? Bel, app of stuur een mailtje! Graag wil ik je verwelkomen met mijn meditatie voor zelfliefde. Want een liefdevolle verbinding met jezelf brengt zoveel levensvreugde. Je kunt de meditatie hier downloaden. Ik kijk ernaar uit om je te ontmoeten. Liefs, Lotte